Most pellet. Mikor kezdődött a gyártásuk, hogyan fejlődtek? Az 1980-as években kezdtek el először feldolgozott pelletált és extrudált takarmányokat gyártani, tehát ezt az egészet ebben az időszakban fejlesztették ki. Ezek a takarmányok - amelyeket úgy reklámoztak, hogy jobbak a korábbi magalapúaknál - bizonyos szempontból helytállóak voltak. Sokan, túl sokan is a madártartók közül kizárólag magvakkal tápláltak, és ez megfosztotta a madarakat az alapvető tápanyagoktól. És hogy még rosszabb legyen a helyzet, sokan közülük olyan ételeket adtak hozzá, amelyeket a madarak imádtak ugyan, de amelyek rendkívül károsak voltak a madarak egészségére.
Nem azt állítom, hogy egyetlen burgonyaszirom vagy egy darab süti miatt a madár leesik az ülőfáról, de a napi magas fogyasztás sózott vagy édesített, sült, feldolgozott emberi ételekből elkerülhetetlenül megrövidíti az életüket, és növeli a zsírosodás valószínűségét. Ennek következménye eltömődött artériák, köszvény és más betegségek kialakulása lesz. Mindezen állapotokat tapasztaltam már mentett madaraknál, de soha nem olyan madaraknál, amelyek jó hírű tenyésztőtől származnak, vagy amelyeket kézzel neveltem én magam.
A papagájtáplálkozással kapcsolatos tudományos kutatások nem olyan nagyszámúak, mint más fajok esetében. A madárvilágban a baromfi kutatás nyilvánvaló okokból a legjobb finanszírozást kapja. A pelletek korai formulái pedig a baromfikutatáson alapultak. Még senki sem vizsgálta a pelletek hosszú távú használatát a papagájok élettartamára vonatkozóan. Elképesztő elképzelni, hogyan lehetne egy ilyen vizsgálatot elvégezni.
|